Så får vi ut 25 procent mer timmer av din skog

Stenvalls optimerar uttaget vid varje avverkning. Mer timmer ger mindre massaved.
– Det är en bättre affär för både skogsägarna och oss.
Anders Nilsson, virkesköpare hos Stenvalls Trä.

Anders Nilsson är virkesköpare på Stenvalls och har en lång erfarenhet från branschen i stort. Han tycker om företagets tydliga strategi att förädla så mycket som möjligt av varje träd.
– Säg så här, det finns en anledning till att jag jobbar åt Stenvalls. Jag tycker det känns bättre att ta så mycket det går av varje träd.
– Det är roligt att jobba åt Stenvalls, jag vet att vi gör en bra affär för oss bägge. Vi anstränger oss verkligen för att göra så mycket det bara går av varje träd. Att branschen i stort lutar åt att lämna mer åt massaved är ett faktum.
– För många handlar skogen om att få ut så mycket massaved som möjligt. På Stenvalls handlar det ofta om 80-85 procent timmer, ibland kan vi nå upp emot 90 procent. Ja, det är inte ovanligt att vi kan ta ut 20-25 procent mer timmer
– De som säljer till Stenvalls för första gången blir ofta lite chockade över utfallet, att det är så stor skillnad. Stenvalls låter även klentimmer gå till sågarna, totalt sett så tillverkas fler dimensioner, fler diametrar och längder. Ett mer flexibelt uttag, helt enkelt. Vi gör mer timmer men vi hanterar så klart en mindre volym massaved på ett bra sätt.
– Visst, det kan vara utmanande att såga klena stockar, men vi kan hantera detta på ett bra sätt och vi får ut bra produkter ur det virket. Anders menar att upplägget är en tydlig win-win:
– Det är en bättre affär för både skogsägarna och oss. Om du bryr dig om vad det blir av din skog borde det här vara intressant. Ju fler produkter du kan få ut av din skog desto bättre affär kan du göra. Du ska tjäna på att ”sköta” skogen så att du får ut fler förädlade produkter av den.

Anders Nilsson

De som säljer till Stenvalls för första gången blir ofta lite chockade
över utfallet, att det är så stor skillnad. - Anders Nilsson

Han menar också att marknaden kan vara lurig, att listpriset på timmer är en variabel, men det kan bli mycket pengar om Stenvalls gör mer än 20% mer timmer. Så det kan vara väl värt att låta Stenvalls få titta på den aktuella skogen och göra en beräkning. Anders:
– Jag berättar hur mycket timmer jag bedömer att det ska bli, det handlar mycket om att förtjäna ett förtroende genom att ge råd och visa hur man tänker kring virket och även hur åtgärderna kommer att påverka den framtida skogen.
– Många blir förvånade över hur mycket timmer vi kan göra av en skog. Du får ju en avräkning svart på vitt så att du ser hur mycket timmer det blir. Många som sålt till oss blir kvar hos oss. Anders menar att det är viktigt att hitta en köpare som du kan bygga en relation med och ha förtroende för.
– Mitt råd är att du ska skaffa dig en kontakt som du känner att du litar på. Mina kunder ska kunna lita på mig, att jag ska ge dom de råd som är bäst för våra framtida affärer. Sista kubikpriset är oväsentligt om du får fel råd framåt som skogsägare. Anders menar också att det känns bra att Stenvalls är ett lokalt bolag som på många sätt tar ett större ansvar för regionen:
– Stenvalls engagemang och att vi är en regional industri som ger arbetstillfällen är förstås viktigt. Det känns bättre för mig som person. Man blir lite stolt också, konstaterar Anders.

Lämna ett svar