Tre gånger pengarna tillbaks med skogsgödsling
Det är grymt effektivt, tillgängligt för de flesta och ändå alldeles för lite nyttjat. Hittills.
Men när man som Stenvalls har Kallaxflyg som systerföretag är skogsgödsling med helikopter ett givet koncept.
Rendrivning, turistflygning i fjällen och snöskottning av tak – Kallaxflyg tar sig an många typer av uppdrag. Skogsgödsling utför man under barmarksperioden då träd och annan växtlighet tar upp mycket näring. När företaget har paus i sina många uppdrag i Finland är det tid för en insats hemma i Norrbotten.
–Hittills har det mest varit de stora markägarna som satsat på gödsling, men det blir vanligare och vanligare även bland privata skogsägare, säger Thomas Nilsson, ansvarig för skogsgödslingen från Stenvalls sida. Det vanliga är att man gödslar 10–15 år före slutavverkning – detta för att slippa vänta så länge på det ekonomiska resultatet – men man kan gärna göra det efter gallring också. Där brist på kväve begränsar tillväxten är det verkligen en åtgärd som betalar sig.
I skogen utanför Vidsel, på en vändplats vid änden av en skogsbilväg, väntar James Viktorsson i sin lastbil medan han en efter en lyfter upp de stora vita säckarna Skogs-Can med kranen, punkterar dem och tömmer dem i fickan på flaket. Nu kan vi höra helikoptern närma sig mer och mer. Strax dammar det intensivt när den sänker sig ner vid mötesplatsen. Sedan går det fort: På 20 sekunder har den lastat sin last, lyfter igen och drar iväg för att tömma behållaren med ett ton gödsel över den näringstörstande skogen. Efter två och en halv minut är den tillbaka för att hämta mer, och då är två hektar skog redan färdiggödslade.
– Granulatkornen som faller ner sprids jämnt och effektivt och kommer att lösas upp och integreras i marken vid nästa regn, förklarar Thomas.
Att bruket att skogsgödsla med traktor minskat kraftigt till förmån för helikoptergödsling är lätt att förstå. Dels riskerar man inga markskador med helikoptern. Även oländig skog, som inte är gallrad, som är blöt eller svårtillgänglig på annat sätt är lätt att komma åt. Resultatet blir också bättre då gödslet sprids ut jämnare.
Även om den initiala kostnaden vid helikoptergödsling kanske kan tyckas hög, så är det billigare än att använda traktor, eftersom tidsvinsten är enorm. Att gödsling är den mest effektiva skogsvårdsåtgärden är dessutom ett allmänt accepterat faktum. Så mycket som två eller tre gånger utläggen beräknas man få tillbaks vid slutavverkningen.
–För att göra det hela ännu mer ekonomiskt fördelaktigt kan du passa på att slå dig ihop med en granne och göra gemensam sak, tipsar Thomas. Tala med din virkesköpare!
Granulatkornen som faller ner sprids jämnt och effektivt och kommer att lösas upp och integreras i marken vid nästa regn
- Thomas Nilsson, Stenvalls, förklarar helikoptergödsling.

Skäl för helikoptergödsling
- Den mest effektiva skogsvårdsåtgärden för att öka skogens tillväxt
- Billigare och snabbare
- Jämnare resultat
- Färre markskador