Stenvalls – Årets företagare

Stenvalls ägare Anna Flink, Folke Stenvall och Sven Stenvall har blivit utsedda till ’Årets företagare’ vid finalen av Piteå Business Awards.

”Det känns väldigt fint att få ta emot det här priset. Jag ser det som ett kvitto på att vi har gjort rätt med våra lokala satsningar på hemmaplan. Från första början när våra föräldrar startade verksamheten har tanken varit att verka där du bor. Vi verkar och återinvesterar i den landsbygd där vi själva lever och bor. Vi har startat upp nedlagda sågverk på Lövholmen, Örarna och Seskarö och investerar i nya anläggningar. Med dessa satsningar är vi med och utvecklar våran hembygd med en hållbar råvara i fokus: trä.” säger Folke Stenvall, VD Stenvalls Trä.

”Vi har med långsiktighet och aktivt ägarskap investerat och utvecklat våra företag genom åren, i dag har vi verksamhet i flera olika branscher och i hela värdekedjan, från sågkedjan till butikskedjan XL- BYGG Stenvalls. Våra andra bolag inom koncernen kompletterar verksamheten på ett bra sätt. Med hjälp av vårt helikopterbolag Kallax Flyg, sköts bland annat gödslingen av skogen. Vårt IT-bolag Genesis-IT levererar affärssystem till koncernens alla bolag och till Svensk bygghandel. ” säger Anna Flink, operativ styrelseordförande Stenvalls koncernen.

”Jag vill särskilt framhålla våra fantastiska medarbetare som jobbar med att förbättra och utveckla verksamheten på ett otroligt bra sätt och som har bidragit starkt till vad Stenvalls är idag. Det är dem som mina syskon och jag tillsammans delar priset med” säger Folke”

”Vi satsar nu för fullt på hemmaplan inför framtiden med bland annat en ny såglinje i Örarna, ett nytt justerverk i Sikfors, en ny pelletsfabrik på Lövholmen under 2023 och ett nytt sågverk i Sikfors 2025. Vi har bara börjat” avslutar Sven Stenvall, teknisk chef Stenvalls Trä.

Juryns motivering:

”Från planta till planka, från idé och innovation till miljardindustri. Från skog till såg till svårslaget entreprenörskap. Stenvalls Trä har under det senaste decenniet kontinuerligt satsat på uppstarten av nya sågverk runtom i Norrbotten. I byar på knän har framtidstron vuxit i kapp med affärerna. Lövholmen, Örarna, Seskarö och nu senast ett toppmodernt högteknologiskt sågverk hemma i Sikfors.

Fördubblad produktion och lokalt förädlade träprodukter utlovar framgångar även för företagets starkt växande bygghandelskedja.
Koncernen stoltserar numer med inte mindre än 12 byggvaruhus från Kiruna i norr till Umeå i söder och den gamla affärsidén om att förädla varor inom skogsindustrin står sig stadig som en fura. Till och med bolagets restprodukter som spån och pellets skapar kassaflöde och gröna innovationsmöjligheter.

I takt med bolagets ökade omsättning och starka resultat ökar stadigt antalet arbetstillfällen, inte bara i Piteåregionen, utan hela i hela Norrbotten. Och i alla led, från bättre hantering av plantor och torrströ till landsbygdsutveckling och virkesauktioner till förmån för de krigsdrabbade i Ukraina, visar företagarna ledarskap och engagemang.”

Medlemmarna i juryn består av:
Jan-Eric Sandberg: Ordf. företagarna Piteå, Ordf. Tillväxtrådet Industri & Energi. Projektledare InnovationPite
Anders Lundkvist: Juryordförande, styrelseledamot i ett antal företag och kommunala bolag, f.d., kommunalråd
Li Skarin: Delägare MassaMedia AB, Projektledare InnovationPite
Cecilia Lindström: Järnspisen AB, projektledare Piteå Presentkort och Handelsutveckling Piteå
Johan Johansson: Sparbanken Nord
Niklas Jonsson: VD Norrlandsfonden, f.d. elitskidåkare

Läs mer om Piteå Business awards: https://piteabusinessawards.se/arets-foretagare/